MANIFEST

Billen krijgen steeds meer de aandacht in het onrealistische schoonheidsideaal. Het aantal klinieken dat bilvergrotingen uitvoert neemt elk jaar toe. In Amerika krijgen sommige tieners een chirurgische ingreep voor hun 18e verjaardag. In Brazilië geldt, hoe meer chirurgische ingrepen en grotere billen, hoe meer status. In Brazilië kun je je operaties in maar liefst 40 termijnen af betalen.

Waarom hebben sommige jonge vrouwen het verlangen naar maatje Kardashian? Globalisering lijkt hierbij een belangrijke rol te spelen. Wat je om je heen ziet, bepaalt wat je concurrentie is. Door sociale media komen we veel vaker in aanraking met beelden van mensen met andere kleuren, culturen en lichaamsvormen dan voorheen. Sociale media  brengt rolmodellen met zich mee zoals Kim Kardashian, Nicky Minaj en Iggy Azalea die bekend staan om hun grote billen. Ook zijn er  tijdschriften waarin modellen worden gefotoshopt en daarbij onechte  beelden en onnatuurlijke lichamen worden gecreëerd. In Brazilië is er in plaats van een Missverkiezing een Miss BumBum verkiezing, waarbij vrouwen met de mooiste en grootste billen met elkaar concurreren voor de titel Miss BumBum. Hoe groter en voller de billen zijn, hoe meer kans je maakt om de verkiezing te winnen. Deze verkiezing stimuleert helaas het uitvoeren van chirurgische ingrepen om te voldoen aan dit ideaal.

Vooral jonge vrouwen die het meest kwetsbaar en onzeker zijn zitten op sociale media. Zij zien daar vrouwen zoals Kim Kardashian voorbij komen en zien dat grote billen worden gepromoot en als het nieuwe ‘normaal’ worden gezien. Plastische chirurgen spelen hier op in door het aanbieden van chirurgische ingrepen om daarmee een onrealistisch schoonheidsideaal na te jagen. De bilvergroting is inmiddels zo genormaliseerd dat er op YouTube honderden video’s zijn waarin jonge vrouwen vertellen over hun bilvergrotingen en hun ervaringen. Hierin vertellen ze hoe blij ze zijn en hoe prachtig het resultaat is geworden. Oftewel van alle kanten wordt deze ingreep aangemoedigd.

Maar er zit ook een hele ernstige kant aan het verhaal. Er zijn namelijk drie soorten manieren voor het vergoten van de billen. Bilvergrotingen door middel van implantaten, de Braziliaanse billift (liposuctie met eigen vet) of doormiddel van Macrolane ( gestabiliseerd hyaluronzuur). De complicaties waar je hierbij rekening moet houden zijn: aanhoudende pijn, nabloeding, infecties, asymmetrie van de billen, doof gevoel rond het operatiegebied, ‘lekken’ van de implantaten en contractie (samentrekking van onderhuids weefsel) rond het implantaat of de ingespoten fillers. Er zijn ook vrouwen die het niet heel breed hebben en zo goedkoop mogelijk bij de eerste de beste kliniek de ingreep laten uitvoeren. Hierdoor wordt de kans op complicaties nog groter en is het soms onomkeerbaar om de ingreep te herstellen. Sociale media en klinieken geven een gemaakt en onrealistische beeld van hoe de vrouw er uit zou moeten zien. Een schoonheidsideaal verandert echter net zo snel als een modetrend. Straks heeft iedereen permanente nepbillen, die dan compleet uit de mode zijn.

Wat er moet veranderen!
1. Normaal moet weer normaal worden.
2. Vrouwelijkheid moet niet gedefinieerd worden door grote  billen, maar door natuurlijke schoonheid.
3. Sociale media moet er voor zorgen dat er een realistischer schoonheidsideaal komt van vrouwen met natuurlijke vormen, die een rolmodel kunnen spelen.
4. Er moet strengere wetgeving en controle komen die artsen en plastische chirurgen controleren en dwingen een afweging te maken tussen de wens van een persoon die een bilvergroting wil en de risico's van de operatie.
5. Er moet strengere controle op illegale klinieken komen.

You may also like

Back to Top